Første anmeldelse af Ane-Marie Kjeldbergs Spark i din forfatterrøv

En bog, man kan lære noget af

Ane-Marie Kjeldberg har over ti års skriveri på bagen, og det mærker man på denne udmærkede, fornøjelige bog. Den er skrevet i et glidende, aldrig nedtalende sprog, der samtidig er selvsikkert, båret af de erfaringer, hun har gjort sig i løbet af sin karriere.

Der er ikke særlig megen tekst. Ane-Marie Kjeldberg bruger ikke lange udredninger på at tvinge læserne til et eller andet. Hun opfordrer dem til at prøve selv. I små øvelser skal de arbejde med ord, de elsker, ord, de hader, de skal prøve at beskrive bestemte situationer, skifte perspektiv, komponere en haiku (en japansk digtform), så de har noget, når de ikke er i stødet til at skrive længere tekster.

Opgavestillingen er meget struktureret. Læserne bliver opfordret til at gennemføre én opgave om dagen og lægge resultatet ind på en logbog, så de altid kan tage dem frem igen, når de har skriveproblemer.

For bogen er ikke kun en øvelse i, hvordan man kan komme i gang som forfatter, men også, hvordan man kan komme i gang igen, når man er gået i stå. Det hører til de værste oplevelser som forfatter, og desværre oplevelser, som man må igennem flere gange i løbet af et forfatterliv.

Bogens scoop er de forklaringer, som Ane-Marie Kjeldberg giver sidst i bogen. Hun gennemgår øvelserne en for en og begrunder i sit koncise, elegante sprog.

Hun gør også opmærksom på begynderfejlene – at beskrive for meget, at være for privat, at skrive dialoger som en serie af alt for lange monologer osv.

Naturligvis er der ting, man kan kritisere. Ane-Marie Kjeldberg lægger for eksempel stor vægt på, at man kun kan skrive ud fra sine personlige oplevelser. Det er i og for sig rigtig nok; men det er  en sandhed med modifikationer, for at sige det mildt. På den måde havner forfattere alt for nemt i den privatistiske fælde, som de forsøger at undgå, og som Ane-Marie Kjeldberg også advarer imod.

Det er imidlertid en lille og måske ikke engang en egentlig kritik.

Bogen fortjener en bred læserkreds blandt dem, der gerne vil i gang med at skrive eller der er gået i stå.

Hans Schmidt Petersen, forfatter